Učenici 3.a razreda, 10. listopada, posjetili su srednju Prehrambeno-tehnološku školu u Zagrebu.

Dio je to njihovog ovogodišnjeg projekta „Malci genijalci“. Veselim koracima i druženjem u autobusu, stigli su do škole gdje ih je dočekao profesor Džoni Marinčić, nutricionist. U suradnji s ostalim djelatnicima škole, organizirao je nekoliko radionica za djecu. Tako smo mijesili tijesto, valjali ga, te radili i pekli svoje pizze, koje smo kasnije naravno i pojeli. Pokazali su nam kako nastaje kruh, a i pripremili za nas zdrave keksiće.

 

Nakon razgovora i čašice vode (jer tamo nutricionisti preporučuju samo zdravo), krenuli smo dalje. U sljedećoj učionici profesorica je pripremila nekoliko pokusa te pokazala zanimljive čarolije u kemiji. Mnogima se upravo to najviše svidjelo. Potom smo ušli u učionicu s mikroskopima  te promatrali vlas kose, jabuke, kruške, plijesan… Ušli smo i u učionicu gdje se proizvodi zdravi čips od jabuka. Gotovo svi učenici probali su na strojeve čistiti jabuku, sjeckati ju, a potom smo to sve stavili na sušenje. Da bi se čips osušio treba čak 17 sati, no zato su se profesori sa svojim učenicima potrudili i dan prije osušili grickalice za nas. Tako smo već pomalo umorni, sjeli i pojeli sve što su nam pripremili. Dan je bio jako zanimljiv, a mnogi učenici su izrazili želju za zanimaljem nutricionista i mikrobiologa u budućnosti. Naučili smo puno toga novog, družili se, ali i ostvarili jednu jako lijepu suradnju s Prehrambeno-tehnološkom školom, čiji su se profesori i ravnatelj jako potrudili i ugodno nas iznenadili svime što su pripremili.

Ivana Šantić, učiteljica